Jumlah Paparan Halaman

Isnin, 6 Ogos 2012

Lengkapkan Sinopsis Hikayat Khoja Maimun


Prosa Tradisional : Hikayat Khoja Maimun

SINOPSIS
Bab 1 : Teks Hikayat Khoja Maimun
 Khoja Maimun  yang berasal dari negeri ……………, mempunyai seorang isteri yang cantik bernama ………………... Pada suatu hari, mereka pergi ke pekan lalu membeli seekor burung ……………. jantan dengan harga …………… dinar tetapi bayarannya ditangguhkan dahulu. Burung itu sungguh istimewa kerana boleh membuat ramalan. Menurut ramalannya, dalam masa ………… hari lagi Khoja Maimun akan mendapat keuntungan hasil daripada menjual ……………. ( wangi-wangian). Khoja Maimun telah membeli semua sanbal yang terdapat di negeri Ajam. Setelah genap tiga hari datanglah saudagar dari negeri ……………. hendak membeli sanbal. Saudagar itu telah membeli sanbal itu daripada Khoja Maimun kerana tiada di tempat lain. Hasil keuntungan tersebut, Khoja Maimun telah melunaskan bayaran harga burung bayan itu, di samping  membeli seekor burung …………… betina. Setiap hari, Khoja Maimun dan isterinya mendengar cerita daripada kedua-dua ekor burung itu. Pada suatu hari Khoja Maimun dan burung-burung itu bercerita tentang manfaat ……………….. di laut yang menyebabkan Khoja Maimun teruja untuk keluar berniaga.
Khoja Maimun keluar berniaga dan meninggalkan isteri tercintanya di rumah. Pemergiannya menyebabkan Bibi Zainab berasa …………… lalu duduk di tepi jendela. Pada ketika itu dia terpandang …………….. raja negeri yang sangat kacak dan mereka saling  jatuh hati. Bibi Zainab ingin berjumpa dengan anak raja itu lalu meminta nasihat burung tiung. Namun, tiung melarangnya dengan memberi nasihat bahawa perbuatan ………………. itu tersebut bertentangan dengan hukum Allah dan Bibi Zainab akan diazab di dalam ……………….. Selain itu, tiung mengingatkan Bibi Zainab bahawa Bibi Zainab akan berasa …………….. dan akan ……………… oleh Khoja Maimun jika kecurangannya itu diketahui oleh suaminya itu. Bibi Zainab amat marah mendengar nasihat itu, lantas …………….. tiung sehingga mati. Seterusnya, dia meminta pandangan daripada Bayan pula. Bayan berusaha melalaikan Bibi Zainab dengan berceritakan …………………. kepadanya.

Bab 2: Cetera Pertama
Cetera pertama berkisar tentang Kisah Bayan yang dicabut …………. oleh isteri saudagar. Isteri saudagar berbuat demikian kerana mengesyaki bahawa Bayan telah ……………….. rahsianya yang telah ……………. dengan seorang fakir kepada suaminya. Bayan menyembunyikan dirinya di dalam saluran tempat membuang ………………….. menyebabkan isteri saudagar tersebut mengganggap Bayan telah ……………….
Isteri saudagar menberitahu kepada suaminya bahawa bayan telah mati akibat dimakan ……………. Namun, helah itu diketahui suaminya menyebabkan saudagar tersebut marah dan menghalau isterinya. Dia telah pergi ke kubur …………………………………..…. untuk memohon doa agar suaminya menerimanya kembali. Setelah bulu bayan tumbuh kembali, dia keluar dari tempat persembunyian lalu terbang ke kubur Tuan Syeikh untuk menyuruh isteri saudagar ………………….. Bayan menyuruh isteri saudagar …………………… dan ……………….. kerana ingin membalas dendam. Bayan menyatakan hasrat untuk membantu isteri saudagar agar dapat kembali ke pangkuan suaminya. Bayan menemui saudagar dan menjelaskan bahawa bukan …………..yang membunuh Bayan, menyebabkan isterinya diterima kembali.
Bayan menyuruh Bibi Zainab menemui anak raja yang dicintainya, malangnya hari telah siang. Pada hari yang lain Bibi Zainab sekali lagi ingin keluar menemuai anak raja itu, namun Bayan telah bercerita tentang ……………………. untuk melalaikannya.

Bab 3: Cetera Kedua
Taif menemui ………………. kerana Raja Arab tidak menghargai jasa yang dicurahkannya selama ini. Kehadirannya dialu-alukan dan Raja Tabristan yang menganugerahinya …………, ………………… dan tempat penginapan. Dalam suatu majlis keramaian, Taif telah menyatakan hasrat untuk melawan isteri Syah Alam sehingga menyebabkan rajanya murka.
Suatu malam ketika Taif sedang berkawal, Raja Tabristan terdengar suara perempuan. Raja menitahkan Taif untuk menyiasat perkara tersebut. Menurut perempuan itu, jika Taif inginkan daulat raja Tabristan …………….. dan umur baginda …………………….., dia harus membunuh ………………. sendiri. Taif begitu …………… dan rela melakukan perkara tersebut, namun dihalang oleh perempuan itu kerana dia sebenarnya hanya ingin …………….. Taif.
Peristiwa itu sebenarnya diintip oleh Raja Tabristan. Ketaatan Taif menyebabkan dia dianugerahi ………………….. dan harta yang banyak. Cerita itu sekali lagi melalaikan Bibi Zainab menyebabkan dia tidak berkesempatan untuk bertemu kekasihnya. Malam berikutnya, Bayan bercerita lagi.

Bab 4 :  Cetera Ketiga
Terdapat seorang suami yang begitu ……………… isterinya menyebabkan segala tindak tanduk isterinyanya dikawal. Isterinya telah bercerita tentang ………………. yang terlalu memahami isterinya dan tidak akan marah walaupun isterinya berlaku sumbang terhadapnya. Hal ini demikian kerana, dia pernah melihat suami yang cemburu turut ………….. oleh isterinya. Akibat terlalu cemburu si suami sanggup menjadikan dirinya seekor ……………… untuk membawanya berjalan-jalan, kerana bimbang isterinya akan bersenda gurau dengan lelaki lain.
Isteri kepada suami yang cemburu itu selalu menegaskan kepada suaminya bahawa dia setia, namun kesetiaannya masih diragui. Oleh sebab itu, dia membekalkan …………… dan ……………………… ketika suaminya pergi belayar. Jika isterinya curang, bunga itu akan ………………. dan kain itu akan …………………...
Bunga yang dibawa oleh saudagar (suami) itu tidak layu walaupun ketika itu musim ……………………………... Raja di negeri itu tertanya-tanya akan keunikan bunga itu menyebabkan saudagar itu menceritakan hal sebenar. Kebijaksanaan isteri saudagar itu menyebabkan Raja ingin menguji ……………….. isteri saudagar dengan menghantar …………………. hamba raja menemuinya  namun gagal. Seterusnya, ………………. orang hamba dihantar untuk menguji kesetiaan isteri saudagar tadi, namun turut mengalami kegagalan. Akhirnya raja sendiri yang pergi untuk menguji isteri saudagar tadi. Isteri saudagar menasihati Raja agar ……………… akan azab Allah dan segera ……………………... 
Sekali lagi Bibi Zainab gagal menemui kekasihnya. Hajatnya masih tidak kesampaian apabila Bayan bercerita pula kisah ……………………………………………………………. Akhirnya, Bibi Zainab insaf dan sedar bahawa seorang perempuan mestilah ………….. kepada suaminya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan